Kada radim tortu, paralelno razmišljam o kombinaciji okusa i o dekoraciji. Kći je poželjela Avengerse pa sam se snašla, kako-tako. Što se okusa tiče, trebala mi je malo veća torta, stoga sam dvije torte spojila u jednu i tako je nastala torta Lazarica.
Ime je nastalo kroz raspravu u jednoj Facebook grupi. Torta je jako fina, okusi su izbalansirani te vam slobodno mogu preporučiti da ju probate.
Torta Lazarica
Tamni biskvit:
5 žutanjaka i 1 cijelo jaje miksati sa 15 dag šećera i 1 žlicom hladne vode. Izmiksati 5 bjelanjaka, a 10 dag mljevenih lješnjaka, 6 dag mljevenih piškota, 2 žlice kakaa, 1,5 žlicu brašna i pola praška za pecivo pomiješati i dodati žutanjcima naizmjenično s bjelanjcima, kuhačom da biskvit ostane prozračan. Peći na 190 stupnjeva 30-ak minuta, zatim ohladiti.
Svijetli biskvit:
5 bjelanjaka miksati sa 5 žlica šećera u čvrst šaum, dodati 1 žutanjak i kratko promiksati. Kuhačom umiješati 4 žlice mljevenih lješnjaka, 1 žlicu brašna i 2 rebra grubo rezane čokolade. Peći na 180 stupnjeva 15 do 20 min. Napraviti još jedan takav biskvit (sastojci su za jedan biskvit), ohladiti.
Voćna krema:
750 grama malina i 6 žlica šećera staviti na vatru, kada zakipi i kada voće pusti sok dodati jedan i pol puding od vanilije rastopljen u malo više od 2 dl vode. Kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti.
Žuta krema:
8 žutanjaka, 10 žlica šećera i 2 vanilin šećera miksati. 8 dl mlijeka staviti na vatru da zakipi. U 4 dl mlijeka rastopiti 2 pudinga od vanilije, uliti u žutanjke, dodati jos 3 do 4 žlice brašna, dobro promiješati i ukuhati u kipuće mlijeko. Kad se zgusne maknuti s vatre, ohladiti i u hladnu kremu 1 maslac.
Tamni biskvit prerezati na dva dijela. Još izmiksati pola litre vrhnja za šlag.
Tamni biskvit, voćna krema, žuta krema, šlag; svijetli biskvit, voće, žuta krema, šlag, tamni biskvit, voće, žuta krema, šlag, svijetli biskvit, voće žuta krema. A može i šlag okolo, ja sam stavila unutra jer sam tortu izvana premazala ganachem od čokolade, što je, kažu, bilo posebno fino.
Istina, ima posla, ali je jako fina. Torta je fi 26 (pečeno u kalupu promjera 26 cm) i dosta visoka.
U slast!